Prins Friso Ingenieursprijs voor Bas Reedijk

Afdelingshoofd Water bij BAM Infraconsult, Bas Reedijk ontving 4 maart de Prins Friso Ingenieursprijs. De prijs van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) werd overhandigd tijdens de Dag van de Ingenieur in de Oude Bibliotheek Academy in Delft, in het bijzijn van Prinses Beatrix en Prinses Mabel.

De jury beschrijft Reedijk als een bevlogen ingenieur. Volgens de jury werkt hij graag met jonge mensen en wil hij jonge ingenieurs inspireren. Hij heeft niet alleen oog voor de esthetiek, maar ook voor het klimaat en de ecologische gevolgen voor de zee en de praktische toepasbaarheid. Reedijk was óók publieksfavoriet. Hij won naast de Prins Friso Ingenieursprijs ook de publieksprijs. Hiervoor kon in de afgelopen weken gestemd worden op drie kandidaten.

Flexibele kribben
Als afdelingshoofd was Reedijk intensief betrokken bij onder meer de ontwikkeling van het XblocPlus, een innovatief betonnen golfbrekerelement geschikt voor lange, rechte structuren als de Afsluitdijk. Ook ontwikkelde hij de flexibele kribben, stenen dwarsliggers die rivieren in goede banen leiden. Omdat deze relatief makkelijk te verplaatsen zijn, kan de ligging van de kribben aangepast worden aan de mogelijke gevolgen van klimaatverandering.

Offshore-systeem
De tweede prijs was voor Jelte Kymmell, managing director & oprichter van Mocean Offshore. Als ingenieur laat hij economische groei en het terugdringen van milieu-impact hand in hand gaan. Zijn bedrijf ontwikkelde onder andere de MO4 service, een systeem dat een nauwkeurige risico-inschatting geeft van offshore-operaties gebaseerd op de bewegingen van een schip.

Sensorballen
De derde finalist Erik Duisterwinkel is werkzaam als innovator, data scientist en sensorexpert bij Antea Group. Tijdens zijn promotie aan de TU Eindhoven werkte hij aan sensorballen die waterleidingen van binnenuit kunnen inspecteren voor eventueel onderhoud.

Prins Friso Ingenieursprijs
De Prins Friso Ingenieursprijs werd dit jaar voor de zesde keer uitgereikt. Hiervoor komen ingenieurs in aanmerking die zich met hun werk onderscheiden in expertise, innoverend vermogen, ondernemerschap en maatschappelijke impact.