De spoorwegindustrie verandert van analoge techniek naar digitale spoorwegtechniek en -automatisering. Met deze toenemende digitalisering nemen ook de eisen aan veiligheid toe. Waar veel mensen worden vervoerd, is veiligheid prioriteit nummer één. Als autoriteit op het gebied van industriële veiligheid, levert Pilz ook oplossingen voor veiligheid op en rond het spoor. Bijvoorbeeld wisselaandrijvingen, spoorwegovergangen en sein- en besturingstechniek. Centraal in onze veiligheidsoplossingen staat automatiseringssysteem PSS 4000 Rail welke bestand is tegen elektromagnetische storingen, extreme temperaturen en mechanische belasting. Bovendien voldoet het systeem aan de voorschriften van het Europese normeringsinstituut CENELEC.

Om haar kennis en expertise over te brengen organiseert Pilz in maart, in samenwerking met TÜV SÜD, een training over functional safety op en rond het spoor (CENELEC). De training over de norm EN 5012x is ontwikkeld door TÜV SÜD en Nederland is, na Engeland en Italië, het derde land waar deze training wordt gegeven.

De vierdaagse training is bedoeld voor ontwikkelaars, testers, projectleiders, kwaliteitsvertegenwoordigers en veiligheidsfunctionarissen die zich bezighouden met de ontwikkeling van PLC’s (programmeerbare elektronische veiligheidssystemen) voor het spoor. Een combinatie van praktijkcases en theorie over functionele veiligheid staat centraal in de 4-daagse training. De training wordt gegeven in het Engels en het examen wordt afgenomen door een afgevaardigde van TÜV SÜD. Wanneer het examen met goed gevolg is afgerond, mogen de deelnemers de erkende titel FSE (Functional Safety Engineer) voeren en ontvangen zij een TÜV-certificaat.

De training vindt plaats in de Pilz Academy in Vianen. Kijk op https://opleidingen.pilz.nl voor data en inschrijfmogelijkheden.