Opbouw windturbines Windpark Maasvlakte 2 van start

Windpark Maasvlakte 2 - luchtfoto van het bouwterrein
Op het strand van de Maasvlakte 2 start aanleg van de funderingen voor windturbines. Foto: © Kloet

Op de Maasvlakte start begin mei de opbouw van 22 windturbines voor Windpark Maasvlakte 2. Dan start de aanleg van de funderingen voor de windturbines. De turbines op het strand krijgen monopiles als fundering: stalen holle buizen die normaal hun toepassing vinden bij windparken op zee. Ze worden als heipalen 25 tot 30 meter de grond in getrild.

Dit jaar bouwt Eneco in opdracht van Rijkswaterstaat 22 windturbines op de kop van het gebied Maasvlakte 2. Daarvan komen er 10 op de dijk te staan en 12 op het strand.

Voorbereidingen

In februari zijn de werkzaamheden gestart om het werkgebied bouwklaar te maken. Daarvoor zijn nieuwe duinovergangen en bouwwegen aangelegd. De eerste opstelplaatsen voor kranen zijn gereed. Vanaf 20 april wordt nog een extra zandlaag opgespoten; daarna is het bouwterrein klaar om de turbines te gaan opbouwen.

Opbouw windturbines

De opbouw starten met de funderingen: allereerst de monopiles voor de turbines op het strand. Er wordt ook gewerkt aan de fundering voor de turbines op de dijk. Behalve de fundering verschilt ook het type van de windturbines. Die op het strand hebben een masthoogte van 100 meter en een rotordiameter van 162 meter. De turbines op harde zeewering (de dijk) krijgen een masthoogte 80 meter en een rotordiameter van 120 meter.
Omwille van de veiligheid is het werkgebied tijdens de bouw afgesloten. Het badstrand van de Maasvlakte blijft natuurlijk wel toegankelijk.

IenW Energieneutraal

Windpark Maasvlakte 2 zal operationeel zijn in 2023. Dan wekt het jaarlijks 416 GWh aan duurzame stroom op. Die stroom zal de wegen, bruggen, sluizen en kantoorfaciliteiten van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat van stroom voorzien, waarmee het ministerie van IenW voortaan energieneutraal is, zeven jaar eerder dan de uiterste datum van 2030 die daarvoor stond.

> Lees meer over Windpark Maasvlakte 2