Online SAES-veiling vanaf 1 stuk equipment verovert GWW-sector

SAES-veiling: screenshot online veiling grondmachines

Sinds kort organiseert Troostwijk Auctions een zogenaamde online SAES-veiling voor de GWW-sector. SAES staat voor Single Asset Equipment Sale. Ondernemers in de GWW, loonbedrijven, leveranciers van equipment en handelaren kunnen materieel aanbieden op deze veilingen, vanaf 1 stuk. Daardoor hoeft een aanbieder geen hele veiling met meerdere kavels te organiseren, en kan meer materieel zijn weg vinden naar een tweede eigenaar. De online SAES-veiling presenteert maandelijks een gecombineerd aanbod van kavels.

Bij aanschaf van nieuw materieel is het gebruikelijk om oude machines in te ruilen. Door de strenge regelgeving in Nederland is de vraag naar gebruikt equipment beperkt. Dat zet de inruilprijs onder druk, terwijl de koper voor de nieuwe aanschaf ook nog eens extra hoge korting kan bedingen. Deze situatie leidt ertoe dat ondernemers investeringen in nieuw materieel soms uitstellen, hoewel het verstandig zou zijn om te vernieuwen in plaats van te repareren. Zij zouden dan met nieuw materieel efficiënter en goedkoper kunnen werken, maar komen niet tegen een goede prijs van hun oude materieel af.
Op markten buiten Nederland vertegenwoordigt gebruikt materieel een aanzienlijke waarde. Toegang tot een internationale markt is echter lastig zonder de juiste contacten, en internationaal verkopen is tijdrovend én risicovol.

SAES-veiling

De online SAES-veiling van Troostwijk Auctions biedt hier uitkomst. Dit platform biedt een gebruikte machine internationaal, aan de juiste doelgroepen aan. Gemiddeld bezoeken 60.000 unieke kopers zo’n online veiling. Door het veilingprincipe gaat het betreffende kavel uiteindelijk naar de hoogstbiedende ergens in de wereld. Er is op dit moment veel vraag vanuit Slovenië ,Kroatië, Oekraïne, Wit Rusland, Polen, Roemenië en Bulgarije. Tot het dienstenpakket hoort desgewenst verzorging van het transport. De verkopende ondernemer kan de opbrengst aanwenden voor een vervangingsinvestering.

Het fenomeen SAES-veiling is destijds opgezet voor de agrarische en GWW sector. Vooral binnen de GWW blijkt dat nu een succesvolle formule. Reden voor Troostwijk om deze manier van veilen exclusief voor de GWW markt te starten.

Divers materieel

De SAES-veiling is interessant voor veel soorten materieel; zo kunnen verkopers bijvoorbeeld graafmachines, rupsgraafmachines, shovels, hoogwerkers, tractoren, landbouwmachines  en de middenklasse heftrucks aanbieden. Voordeel is dat de machines tijdens de veiling gewoon op het bedrijf blijven staan. Pas na verkoop worden de machines vanaf het bedrijf getransporteerd naar de nieuwe eigenaar.