Schipholtunnel
Foto: ProRail

ProRail gaat maatregelen nemen bij werkzaamheden in de Schipholtunnel, nadat NS-medewerkers fysieke klachten hebben gekregen als gevolg van vrijgekomen dieseldampen. Het gaat onder andere om hoofdpijn, misselijkheid en geïrriteerde luchtwegen.

In het weekend van 14 en 15 januari vonden werkzaamheden plaats in het kader van het project Groot Onderhoud Schiphol. Bij deze werkzaamheden is gebruikgemaakt van materieel dat diesel als brandstof gebruikt, zoals diesellocomotieven. Dat is nodig omdat de bovenleiding spanningsloos is, voor de veiligheid van het personeel dat op het traject werkt. Tijdens de werkzaamheden is er dieseluitstoot vanuit de tunnel terechtgekomen op Schiphol Plaza, waar medewerkers van NS er last van hebben gekregen. Voor zover bekend zijn er geen reizigers met klachten. “We onderzoeken hoe dit exact is gebeurd, maar onze voorlopige aanname is dat het zware dieselmaterieel dat door het station reed, de oorzaak is”, aldus ProRail.

Voorzorgsmaatregelen

ProRail werkt al jaren in de Schipholtunnel en daarbij wordt regelmatig materieel ingezet dat gebruikmaakt van diesel. “Tijdens werkzaamheden nemen we voorzorgsmaatregelen die ervoor moeten zorgen dat iedereen veilig kan werken en niemand last krijgt van dieseluitstoot”, stelt ProRail. “Dat hebben we ook in het weekend van 14 en 15 januari gedaan. We beperken de uitstoot, voeren constant schone lucht aan, blazen oude lucht weg en monitoren de luchtkwaliteit. Toch zijn deze voorzorgsmaatregelen afgelopen weekend niet voldoende gebleken.”

Geen overschrijdingen gemeten

ProRail benadrukt dat het tijdens de werkzaamheden de luchtkwaliteit op verschillende locaties in de tunnel en op de perrons heeft gemonitord. Tijdens die metingen zijn geen overschrijdingen van de grenswaarden gemeten. “Bij eerdere werkzaamheden, eind 2022, hebben we de luchtkwaliteit ook gemonitord en ook toen zijn er geen grenswaarden op station Schiphol Airport overschreden. Wel is er toen een overschrijding gemeten bij de uitgang van de Schipholtunnel. Die plek is niet publiek toegankelijk.”

Toekomstige werkzaamheden

In 2023 staan nog regelmatig werkzaamheden in de Schipholtunnel gepland. “Bij toekomstige werkzaamheden doen we aanpassingen om eenzelfde situatie te voorkomen”, laat ProRail weten. “We kijken daarvoor onder meer naar het gebruik van HVO-brandstof, het maken van logistieke aanpassingen en het gebruik van roetfilters waar dat mogelijk is.”