Nominaties De Vernufteling 2021 bekend

Drie innovatieve ingenieursprojecten met maatschappelijke meerwaarde

De Vernufteling 2021

Jaarlijks organiseert Koninklijke NLingenieurs in samenwerking met vakblad De Ingenieur de verkiezing van meest innovatieve ingenieursproject. De drie nominaties die kans maken op de juryprijs van De Vernufteling 2021 zijn bekend:

  • Antea Group met ‘Automatische schadebeeldherkenning’;
  • Royal HaskoningDHV met ‘Kleinschalige (package) Nereda-installatie’;
  • TAUW met ‘Lachgasemissies in RWZI’s vernuftig te lijf met Machine Learning’.

Daarnaast maken alle zeven inzendingen kans op de publieksprijs. Leden en niet-leden kunnen van 11 januari t/m 22 januari stemmen op hun favoriete project via www.devernufteling.nl. De Vernufteling wordt uitgereikt op 27 januari 2022 tijdens de nieuwjaarsreceptie van Koninklijke NLingenieurs.

Elk vernieuwend, technologisch geavanceerd of baanbrekend project met een duidelijke maatschappelijke relevantie en met betrokkenheid van een of meer van de leden van Koninklijke NLingenieurs kon worden ingezonden om in aanmerking te komen voor De Vernufteling. Voor de jury, die bestaat uit deskundigen op het gebied van ontwerp, ingenieurswerk en innovatie, was bij de keuze van genomineerden doorslaggevend of het project vernuft uitstraalt en economisch en maatschappelijk van belang is. Juryvoorzitter en directeur van Koninklijke NLingenieurs Jacolien Eijer over de inzendingen: “Waar vorig jaar tastbare toepassingen de boventoon voerden, hebben de meeste inzendingen nu een link met data-science zoals machine learning, en digital twins. Ook al viel het aantal inzendingen wat tegen ten opzichte van andere jaren, de kwaliteit van de projecten was hoog. Wij vonden het goed om te zien dat bij de ingenieursbureaus de focus bij de innovaties ligt op het klimaat en de vervangingsopgave.”

De Vernufteling

Het doel van de Vernufteling is het werk van advies- en ingenieursbureaus erkenning en bekendheid te geven. Techniek zit voor de meeste Nederlanders verstopt achter vanzelfsprekende verworvenheden als viaducten, waterzuivering of verwarming. De Vernufteling maakt deze zichtbaar. Een vernuftig project kan een technische oplossing zijn voor een maatschappelijk probleem of een nieuwe manier om een gebouw energiezuinig te maken. Soms ontwikkelt een bureau een nieuwe techniek, vaak gaat het om een slimme combinatie van bestaande technieken. Vakblad De Ingenieur besteedt in het januarinummer aandacht aan alle inzendingen.