Nobleo Bouw & Infra breidt dienstverlening uit met verkeersveiligheidsaudits

Nobleo Bouw & Infra breidt haar dienstverlening uit met verkeersveiligheidsaudits. Daarmee anticipeert het advies- en ingenieursbureau op de toenemende vraag naar auditors die wegontwerpen tijdens de plan- en realisatiefase kunnen toetsen aan de verkeersveiligheid. Dat is in Nederland een wettelijke verplichting voor snelwegprojecten die deel uitmaken van het Europese netwerk, maar wordt ook steeds vaker bij andere wegprojecten voorgeschreven. Arjan de Waal heeft onlangs als eerste auditor van Nobleo het certificeringstraject succesvol afgerond.

Verkeersveiligheidsaudit
Verkeersveiligheidsaudits (VVA) hebben als doel de verkeersveiligheid te borgen bij de aanleg en reconstructies van (snel)wegen, vanaf het ontwerp tot en met de realisatie. Audits vinden op vier momenten tijdens een project plaats, op het globale ontwerp, gedetailleerde ontwerp, de realisatie net voor opening en enkele maanden na de ingebruikname. Behalve alle technische voorschriften is het menselijke gedrag een steeds belangrijker beoordelingscriterium. Alleen experts met een hbo-niveau opleiding en minstens vijf jaar werkervaring op het gebied van wegontwerpen, inrichting van rijkswegen en verkeersveiligheid komen in aanmerking voor het certificeringstraject. Daarna zijn ze bevoegd om in tweetallen audits uit te voeren, onder toezicht van het Kwaliteitsorgaan Verkeersveiligheidsaudit (KoVa).

Ambities realiseren
Met de nieuwe dienstverlening speelt Nobleo Bouw & Infra in op twee kansen, namelijk de toenemende vraag naar auditors en persoonlijke ambities van medewerkers. “Wij onderscheiden ons in de markt door onze medewerkers centraal te stellen en hen te helpen zichzelf te ontwikkelen tot T-shaped engineers”, zegt managing director Jeroen Kon. “Dat zijn experts in hun eigen vakgebied, met tevens een brede horizontale kennis van andere vakgebieden en markttrends, zoals duurzaamheid, prestatiecontracten, risicomanagement en systems engineering”. “Nobleo heeft mij geholpen door te groeien van senior wegontwerpen naar verkeersveiligheidsauditor”, vertelt Arjan de Waal. “Samen met collega’s die dezelfde ambitie hebben ga ik nu invulling geven aan onze nieuwe dienstverlening.”

Over Nobleo Bouw & Infra
Nobleo Bouw & Infra is een advies- en ingenieursbureau voor complexe infrastructurele projecten en bouwprojecten. Er werken veel hoogopgeleide ingenieurs met een passie voor hun vak. Behalve diepgaande vakinhoudelijke kennis en jarenlange ervaring, beschikken ze ook over sterk ontwikkelde softskills.