Nieuw jaar, nieuwe regels en subsidies

regels - foto vrachtwagens op snelweg

Vanaf 2023 wordt een aantal nieuwe regels van kracht. Ook gaan verschillende subsidieregelingen (opnieuw) open. Een korte rondvlucht langs de veranderingen op het gebied van infrastructuur en het gebruik daarvan.

Helmplicht voor snorfietsers

Alle snorfietsers en eventuele passagiers moeten vanaf 1 januari verplicht een goedgekeurde bromfietshelm of een goedgekeurde speedpedelec-helm dragen. De verwachting is dat hiermee het aantal verkeersdoden en verkeersgewonden onder snorfietsers omlaag gaat. Bestuurders en passagiers die zonder helm worden gesnapt wacht een boete van € 100.

Nieuwe APK-test voor dieselauto’s

Vanaf 1 januari maakt de roetfiltertest verplicht deel uit van de Algemene Periodieke Keuring (APK). Alle dieselvoertuigen die een roetfilter moeten hebben, moeten deze test halen. Het gaat in totaal om 1,2 miljoen voertuigen. Het structurele milieueffect van de invoering van de nieuwe test is een reductie van de fijnstofuitstoot met 121 duizend kg per jaar.

Openstelling subsidies elektrische voertuigen en bouwmachines

Vanaf 1 januari kunnen particulieren weer met subsidie een elektrische auto aanschaffen. Nieuw of tweedehands, koop of private lease. Het subsidiebedrag per nieuwe auto is € 2.950; voor een gebruikte elektrische auto is dat € 2.000. In totaal zit er ruim € 99 miljoen in de pot voor 2023. Ook voor de aanschaf van een vrachtwagen of bestelwagen die uitstootvrij rijdt (op waterstof of elektrisch) is in 2023 weer subsidie voor ondernemers. Daar is in totaal € 32 miljoen voor beschikbaar. Dat geldt ook voor bouwmachines die draaien zonder stikstof uit te stoten. Daar is in 2023 € 36 miljoen subsidie voor.

>  Meer informatie hierover staat op de Subsidie- en financieringswijzer van RVO

Tijdelijke subsidieregeling OV-ambassadeurs

Per 1 januari kunnen gemeenten subsidie aanvragen voor het werven en opleiden van ov-ambassadeurs. Deze ambassadeurs zijn vrijwilligers die onder andere ouderen en mensen met een beperking wegwijs maken in het openbaar vervoer. Met de subsidie kunnen gemeenten ook lopende OV-ambassadeurprojecten uitbreiden. In totaal heeft de Rijksoverheid € 1,5 miljoen beschikbaar.

Subsidie om de weg te mijden met goederenvervoer

Per 1 januari is er ruim € 22 miljoen beschikbaar om transporteurs te stimuleren hun goederen via het water of het spoor te vervoeren. Transporteurs kunnen per verplaatste container (of equivalent in bulk) een bedrag van € 20 aanvragen. Dit zorgt voor minder vrachtwagens op de weg, veiligere wegen en een schonere lucht.

> Meer informatie over deze subsidieregeling

Investeren in milieuvriendelijke technieken

Bedrijven krijgen in 2023 meer mogelijkheden om te investeren in innovatieve milieuvriendelijke technieken en bedrijfsmiddelen via de regeling MIA/Vamil. Het totale budget in 2023 is  € 217 miljoen. Bedrijven kunnen duurzame investeringen dankzij deze regeling aftrekken van de belastingen. Investeringen waar dit voor geldt zijn onder andere biogasaggregaten voor lokale stroomvoorziening op bijvoorbeeld festivals, investeringen in productieapparatuur voor vis- en zuivelvervangers en duurzame bouwmaterialen zoals houten isolatieplaten op basis van reststromen.

> Meer informatie hierover