Mona Keijzer wordt bemiddelaar in Twents ‘kanaaldrama’

Mona Keijzer wordt bemiddelaar in het Twentse ‘kanaaldrama’. De afhandeling van de schade aan huizen langs Kanaal Almelo-De Haandrik, veroorzaakt door werkzaamheden aan de vaarweg, verloopt moeizaam.

Deskundigen zien gelijkenissen met de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen. De oud-staatssecretaris, die benaderd werd door Caroline van der Plas (BBB) om die taak op zich te nemen, zal ‘zo snel mogelijk beginnen’ aan haar klus. Dat lijkt ook wel nodig, want onder de aanwonenden van het kanaal is het vertrouwen inmiddels tot een nulpunt gedaald, schrijft de regionale krant Tubantia.

Schadevergoedingen

Er werden meer dan vierhonderd schademeldingen gedaan na werkzaamheden aan het kanaal in opdracht van de provincie Overijssel. De afgelopen jaren werd door de provincie vooral een juridische strijd gevoerd om de schadevergoedingen. Peter Blok, bestuurslid van de stichting Kant nog Wal die zo’n driehonderd gedupeerde gezinnen vertegenwoordigt, zegt in Tubantia blij te zijn dat Mona Keijer als bemiddelaar wil optreden: “Ze heeft aanzien en ze heeft laten zien dat ze niet bang is om tegen partijpolitiek in te gaan. Maar er wacht haar ook een zware taak.”

Ontslag na kritische uitlatingen

Keijzer was van 2017 tot 2021 staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat, namens het CDA. In 2021 werd ze ontslagen door de koning, nadat ze zich kritisch had uitgelaten over coronamaatregelen zoals het coronatoegangsbewijs. Haar uitlatingen zouden in strijd zijn geweest met het homogeniteitsbeginsel.