Meeste overwegslachtoffers gevolg van ’slalommen’

Zes van de negen doden die in 2019 te betreuren waren op spoorwegovergangen lieten het leven door ‘slalommen’: om de gesloten spoorbomen heen een kruising oversteken. Dat maakte ProRail bekend op 20 februari. Het bedrijf ziet via zijn toezichtcamera’s regelmatig slalommende auto’s, brommers, fietsers en voetgangers; levensgevaarlijk gedrag, dat wettelijk verboden is.

Naast de negen dodelijke slachtoffers vielen er in 2019 drie zwaargewonden bij overwegen. In totaal waren er vorig jaar 42 botsingen.

Aantal overwegen daalt
Nederland telt ruim 2.100 openbare overwegen. In 1990 waren dit er nog ruim 3.500. “Overwegen passen niet in ons toekomstbeeld. ProRail wil daarom het aantal overwegen verder terugdringen door ze op te heffen en waar het kan, ze te vervangen door een tunnel of een brug”, aldus ProRail directeur verwegen Anne Zwiers. De meeste openbare overwegen zijn beveiligd. ProRail wil de komende jaren de 140 resterende openbaar toegankelijke Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO’s) opheffen of beveiligen.