lanceerneus
Een luchtfoto uit september 2022, toen de blauwe lanceerneus begon aan de oversteek van de noordelijke rijbaan van de A20 (foto: Rijkswaterstaat).

De ‘lanceerneus’ die het viaduct van de A16 Rotterdam over het Terbregseplein heenschuift, bereikt volgende week de overkant. Maandag 27 februari wordt het laatste deel van de ruim 400 meter lange fly-over geplaatst.

Foto: Rijkswaterstaat/Guus Schoonewille

De A16 Rotterdam, aan de noordkant van de Maasstad, is een 11 km lang stuk snelweg dat de A13 en de A16 met elkaar gaat verbinden. De aanleg van de fly-over die over het rijdende verkeer wordt heengeschoven, geldt als een van de interessante onderdelen van dit aanlegproject. Het viaduct schuift over twee verbindingsbogen (A16-A20 vv.), twee doelgroepstroken voor vrachtverkeer en de hoofdrijbaan van de A20 (in beide richtingen) heen. Het verkeer kan gedurende de hele schuifoperatie gewoon door blijven rijden.

Handwerk nodig

Het is niet de eerste keer dat in Nederland het schuiven van wegdekken wordt toegepast, maar er wordt wel voor het eerst een wegdek geschoven over een bestaand wegennet. Voordeel van de methode is volgens Rijkswaterstaat dat grotere overspanningen makkelijker overbrugd kunnen worden. De neus overbrugt de afstand tussen de pijlers en zorgt ervoor dat het gewicht goed is verdeeld. Het ruim 400 meter lange viaduct is groot en zwaar, en dat staat in contrast met het handwerk dat nodig is om het viaduct met een snelheid van ongeveer 2,5 meter per uur te laten schuiven. Het is belangrijk dat het wegdek zo min mogelijk weerstand ondervindt bij het schuiven en omdat beton op beton niet zo lekker schuift, helpen teams bij elke pijler het dek een handje om te ‘glijden’. Dat doen ze door met de hand geoliede glijplaatjes steeds tussen het dek en de pijler te leggen. Op elke pijler staat een team, dat tegelijkertijd de schuifbeweging begeleidt.

Foto: Rijkswaterstaat/Jorrit Lousberg

Andere richting

Als maandag de lanceerneus de overkant bereikt, is het werk nog niet gedaan. In april wordt namelijk begonnen met het schuiven van de fly-over voor de andere rijrichting. Aan het eind van het jaar moet het schuiven zijn afgerond. Dat begon in november 2021 met de officiële ‘doop’ van de lanceerneus. In augustus 2022 hing die neus voor het eerst boven rijdend verkeer. Het werk aan de A16 Rotterdam wordt in opdracht van Rijkswaterstaat uitgevoerd door aannemerscombinatie De Groene Boog.