Kennisalliantie ERTMS gestart

Foto: ProRail

Op vrijdag 15 januari heeft ProRail het startschot gegeven voor de Kennisalliantie ERTMS: een innovatief contract met de ingenieursbureaus Arcadis, Movares, Royal HaskoningDHV en Sweco. Met ‘open engineering’ beoogt de Kennisalliantie een ERTMS level 2-baanvak Kijfhoek-Belgische grens op te leveren.

Het European Rail Traffic Management System (ERTMS) zorgt voor een veiliger spoor en biedt ook potentiële voordelen op het gebied van betrouwbaarheid, snelheid, capaciteitsuitbreiding en internationaal treinverkeer. Met ERTMS kunnen treinen op een veilige manier dichter op elkaar rijden.

De aanleg van het Europees treinbeveiligingssysteem ERTMS is een omvangrijke transitie. De ommezwaai naar dit systeem vergt intensieve samenwerking met ingenieursbureaus. De Kennisalliantie ERTMS faciliteert een langdurige relatie voor kennisontwikkeling, zo stelt ProRail. De bureaus doen al werkend kennis en ervaring op met het nieuwe systeem. Door open engineering zijn ingenieursbureaus in staat activiteiten zelfstandig uit te voeren. Het contract beloopt 28 miljoen euro en kent een looptijd van 8 jaar.