Kees Stam en Luzette Kroon openen EXPO Dijk in Uitvoering

Foto: Marcel Rob

Wat komt er kijken bij een dijkversterking? Waarom is het nodig? Welke belangen spelen een rol? Hoe bouw je een dijk op slappe grond? Wat betekent het werk voor de natuur? En wie werken er aan de dijk? Op deze en nog veel meer vragen geeft de EXPO Dijk in Uitvoering antwoord. Dinsdag 2 oktober 2018 openden hoogheemraad Kees Stam en burgemeester van Waterland Luzette Kroon het informatiecentrum van de Markermeerdijken in het projectkantoor van de Alliantie Markermeerdijken in Katwoude.

Kees Stam: “Met de EXPO maken we het werk aan de dijk inzichtelijk en beleefbaar. Nu vind je er alle informatie over de plannen en zie je hoe we de dijken versterken. Straks kun je de uitvoering buiten volgen met onder andere filmpjes en virtuele beelden. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen.”

Maak een ballonvaart over de dijken
In de EXPO kun je een ballonvaart maken over de 33 kilometer te versterken dijken van Hoorn tot Amsterdam. Met een Virtual Reality-bril in de levensgrote luchtballon vaar je bijvoorbeeld over het stadstrand in Hoorn, de dijken van Zeevang of het Noordeinde van Volendam. Met één druk op de knop verandert het uitzicht van de huidige naar de toekomstige situatie met de versterkte dijken. Luzette Kroon: “De VR-luchtballon is een mooie, innovatieve manier om bewoners een kijkje te geven in de toekomst. Het biedt je de mogelijkheid om veranderingen in je eigen omgeving zo echt mogelijk te ervaren in 3D. Ik heb het al mogen testen en het is even wennen zo hoog in de lucht, maar wel een bijzondere ervaring.”

Bezoek de EXPO
De EXPO over de dijkversterking is gehuisvest in het projectkantoor van de Alliantie aan de Hoogedijk 1d in Katwoude. Tot aan de start van uitvoering is de EXPO open voor bezoekers op woensdag en vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur. Groepen kunnen een afspraak maken door een e-mail te sturen naar Expo@markermeerdijken.nl

Alliantie Markermeerdijken
De Alliantie Markermeerdijken is een samenwerking van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de marktpartijen Boskalis en VolkerWessels. De Alliantie versterkt circa 33 kilometer Markermeerdijken van Hoorn tot Amsterdam. De Noord-Hollandse dijken beschermen ruim een miljoen inwoners tegen overstromingen.

Kijk voor meer informatie op www.markermeerdijken.nl