John de Joode, nieuwe voorzitter NSVV: “In het juiste licht kan iedereen het beste uit zichzelf halen”

SAMSUNG CSC

John de Joode is met ingang van 1 juni 2018 de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV). Na het vertrek van Rob Metz als voorzitter in december 2017 zocht de NSVV iemand met kennis van, ervaring in en visie op de lichtwereld. In de 53-jarige lichtontwerper en manager
itsme Lighting Technology vond de stichting de voorzitter die zij zocht. Iemand met passie voor licht en trots op zijn vak. “Ik ben al ruim 30 jaar lichtontwerper, een ambachtelijk vak waar ik trots op ben.”

De Joode is 30 jaar geleden het lichtvak ingerold. Zijn nieuwsgierigheid en juist het ontbreken van licht speelden daarin een rol. “Ik werkte als jongste bediende bij een elektrische groothandel. Mijn werkplek was het verst van het raam omdat mijn ogen nog jong en goed waren. In het plafond zaten maar een paar brommende lampen en ik wilde weten wie dat zo bedacht had. Dat bleek het werk van de plafondbouwer. Na een bezoek aan Philips was ik verkocht en zag ik dat er zoveel meer kon met licht.”

Kwaliteit voorop
Voor De Joode is het vanzelfsprekend dat licht van een hoge kwaliteit moet zijn en met kennis van zaken ontworpen en geïnstalleerd. Daarin ziet hij een belangrijke taak voor de NSVV weggelegd. ”De NSVV Gedragscode Lichtberekeningen speelt hierbij een grote rol, het wordt het keurmerk waar de markt zo lang op heeft gewacht.” De NSVV is als onafhankelijke Nederlandse autoriteit op het gebied van licht op de hoogte van nationale en internationale ontwikkelingen, wetenschappelijke onderzoeksresultaten en (internationale) wet- en regelgeving. Dé partij om een onafhankelijk en betrouwbaar keurmerk te ontwikkelen, aldus De Joode.

Licht verrijkt
De samenleving verrijken met licht is het motto van de NSVV. De Joode onderschrijft dat motto vol overtuiging. “Als voorzitter van de NSVV kan ik een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij. In het juiste licht kan iedereen het beste uit zichzelf halen. Denk aan het onderwijs en leerprestaties, denk aan zorg en veiligheid, denk aan het behalen van klimaatdoelstellingen. Overal speelt licht een rol in.”

Klimaatdoelstellingen
Zowel overheden als bedrijfsleven moeten klimaatdoelstellingen bereiken. “Het laaghangend fruit zien we in het grote aantal bebouwde industriële vierkante meters”, zegt De Joode. “In de hele keten kan dit fruit geoogst worden. De overheid bereikt sneller klimaatdoelstellingen, de fabrikant verlaagt de total cost of ownership, de eindgebruiker ziet zijn kosten voor energie en onderhoud dalen, personeel werkt veiliger in een omgeving waar het licht goed geregeld is, om maar een paar voorbeelden te noemen. De NSVV zet zich er de komende jaren voor in om hierin een rol te spelen als onafhankelijk adviseur en laagdrempelige vraagbaak. We werken aan de juiste online middelen om ons in die rol te ondersteunen.”

Inspirerend en uitdagend
De NSVV met John de Joode aan het roer, gaat een ambitieuze koers varen vol kansen en uitdagingen. Als de vraag wordt gesteld wat de grootste uitdaging is, komt de gepassioneerde lichtontwerper in De Joode naar boven: “Ik wil laten zien dat de lichtwereld inspirerend en uitdagend is. Of het nou om een snelweg gaat, een kunstwerk, industrieel object of de nachtlounge in een romantisch hotel, een lichtplan kan de uitstraling van een object, ruimte of project maken of breken.”