Innovatie publieksprijs Waterschap Limburg voor Rain as Inspiration

Waterberging en -zuivering tijdens piekbuien en verkoeling tijdens hittegolven

Rain(a)Way, EWB en BTL hebben vorige week op het symposium Hitte zonder stress, georganiseerd door Waterschap Limburg, de innovatie publieksprijs gewonnen met het concept Rain as Inspiration, een fundering die piekbuien opvangt en zuivert, maar ook verkoeling biedt tijdens hittegolven. In Roermond nam Fien Dekker, oprichtster en ontwerpster van Rain(a)Way, een cheque van €15.000 in ontvangst. Met het geld wordt een pilot uitgezet in samenwerking met Waterschap Limburg.

Het publiek koos uit innovaties ingediend door 42 bedrijven. Elke innovatie biedt een oplossing voor wateroverlast, droogte of hittestress. “Het is heel erg gaaf dat we met het winnen van deze prijs het Rain as Inspiration concept op grotere schaal kunnen gaan testen”, vertelt Dekker enthousiast. In dit concept wordt de bodem, de tegel en de vulling op elkaar afgestemd om zo een op maat gemaakte oplossing te bieden voor regenwaterproblematiek en tegelijkertijd langere periodes van droogte.

Fundering op maat
Regenwater stroomt als mini riviertjes over de Wave tegels naar de open delen van het patroon waar het regenwater in de bodem kan zakken. De Wave tegels bestaan uit twee basisvormen waarmee je oneindig kan variëren in patronen, van gesloten naar een open oppervlak. Dit maakt ontharden en intensief vergroenen makkelijk met een unieke uitstraling.

De tussenruimtes worden opgevuld met een speciaal substraat van schelpen waar verschillende plantengroepen in geplant kunnen worden. Door de open delen zakt het water langzaam in de schelpenfundering. Piekbuien kunnen in deze fundering met ongeveer 70% holle ruimte geborgen én gezuiverd worden.

Tijdens langere periodes van droogte kan deze buffer worden aangesproken. Door het innovatieve systeem onttrekt de bovenste laag van de fundering het regenwater uit de onderste laag van de buffer. Zo komt de beplanting ook tijdens droge periodes aan water. Dit vergroot de verdamping van de beplanting tijdens een hittegolf. Zo verkoel je de stad met piekbuien.

Pilot
Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven is het totaalconcept op kleine schaal gerealiseerd bij de Embassy of Water. “We hebben nog niet de mogelijkheid gehad om het totaalconcept op grote schaal te testen, met deze prijs komt hier verandering in”, aldus Dekker. “We kunnen nu op grote schaal verder bouwen op de testen die we eerder al op kleine schaal hebben gedaan.”