IAM NL-Awards naar Mart Folkerts en Schiphol

Op 26 september 2019 zijn tijdens het Institute of Assetmanagement (IAM) NL Congres de eerste IAM Nederland Awards uitgereikt. De inzendingen zijn door een vakjury beoordeeld en de genomineerden hebben in een interview de ingediende case moeten verdedigen.

Assetmanagement Professional van het jaar: Mart Folkerts
Mart Folkerts van Asset Rail staat op de werkvloer. Paradoxaal genoeg vervult hij de functie ‘assetmanager’, wat natuurlijk vreemd is voor een organisatie die functioneert als service-provider voor asset-manager ProRail. Het asset management ligt formeel bij Prorail, maar in navolging van bijvoorbeeld RWS en provincies probeert Asset  Rail die rol naar zich toe te trekken binnen de huidige 5 jaars concessies.
Mart toont aan dat door zijn inzet de storingsfrequentie  en de storingsduur verkort is, en dat nuttige apps zijn ontwikkeld om monteurs te informeren over storingsgeschiedenis.
De aanpak van Asset Rail leidde in korte tijd tot succes; inmiddels hebben ze 30% van het spoornet onder contract.
Marts hands-on mentaliteit, de geboekte successen, gecombineerd met een heldere visie op de AM-rollen in hun contracten gaven de doorslag om de keuze op hem te laten vallen.

Assetmanagement Team van het jaar: The Royal Schiphol Group
Dit professionele team ligt voortdurend onder het vergrootglas van directie en publiek. Het is zich bewust is van zijn plek in de waardeketen die Schiphol heet, waar met een hoge frequentie nieuwe assetmanagementconcepten en technieken worden geïntroduceerd, om steeds weer net dat beetje extra asset performance te kunnen inboeken. De koers is helder, en de plannen ook. De performance wordt real time gemeten en verbetering is geborgd in de processen.
Een overtuigende aanpak, waarvan de meerwaarde voor het concern Schiphol direct duidelijk is én een organisatie neerzetten waarbinnen ketenpartners die meerwaarde nog verder kunnen helpen vergroten. De seinen voor assetmanagement staan volop op groen bij Schiphol, maar dan op zo’n overtuigende manier de bal in te koppen als het team bagage doet, maakte bij de jury positieve reacties los. Het team bagage laat zich inspireren, onder andere door het ISO 55000 assetmanagement gedachtengoed en dat inspireert.