Rijkswaterstaat heeft het opknappen van een groot aantal bruggen, sluizen, duikers en sifons in Limburg en Noord-Brabant gegund aan het Gelders staalstraal- en schildersbedrijf (foto: Rijkswaterstaat).

Het Gelders staalstraal- en schildersbedrijf (GSB) mag een groot aantal bruggen, sluizen, duikers en sifons gaan opknappen in Limburg en Noord-Brabant. Na een selectie op basis van een combinatie van prijs en kwaliteit – Economische Meest Voordelige Inschrijving (EMVI) – gunde Rijkswaterstaat dit lucratieve contract aan GSB. Het heeft een looptijd van drie jaar.

GSB start in het voorjaar van 2020 met herstel- en conserveringswerkzaamheden aan meerdere objecten in het natte areaal van Rijkswaterstaat in Zuid-Nederland. De renovatie van de John S. Thompsonbrug bij Grave, een rijksmonument met daaronder een stuw- en sluiscomplex, is het grootste project binnen het contract. Van deze brug moet de gehele bovenbouw worden geconserveerd.

Meerdere projecten
Behalve de John S. Thompsonbrug vallen onder het contract ook onderhoudswerkzaamheden aan onder andere de brug over de Marksluis, de brug over Sluis I, de brug bij Hedel, brug Gennep, bruggen sluis Panheel en een aantal bruggen over de Noordervaart. Ook aan de Marksluis, Sluis I, gemaal Oosterhout en sluiscomplexen St. Andries en Panheel is binnen de termijn van het contract regulier groot onderhoud voorzien. GSB zal tot eind 2023 met het onderhoud aan de kunstwerken bezig zijn. Wanneer welke werkzaamheden worden uitgevoerd en wat dit betekent voor de doorstroming van het wegverkeer en de scheepvaart, is nu nog niet bekend.

Innovatiekracht en creativiteit beter benutten
Rijkswaterstaat selecteerde bij deze aanbesteding op basis van een combinatie van prijs en kwaliteit, ook wel Economische Meest Voordelige Inschrijving (EMVI) genoemd. EMVI helpt volgens de dienst om de innovatiekracht en de creativiteit van de markt beter te benutten. Rijkswaterstaat heeft de plannen van de marktpartijen onder andere beoordeeld op kwaliteit van de werkzaamheden en de aanpak voor de renovatie van de John S. Thompsonbrug.