Groei in de bouwsector: veiligheid op werkterreinen ondersteunen

bouwsector
Excavator loading dumper truck on mining site

Nederland voorspelt een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 8,4% voor de bouwsector, een record dat positieve vooruitzichten biedt. Hier vertelt Huib Slijkhuis, CEO van Brigade Electronics BV, waarom veiligheid op bouwterreinen nu belangrijker is dan ooit voor deze sector.

Nu Nederland zich een weg uit de coronacrisis baant, zal de bouwsector naar verwachting een belangrijke rol spelen in het economisch herstel van het land: deze sector zal tegen 2024 waarschijnlijk € 100,3 miljard waard zijn.

Statistieken tonen echter aan dat de bouw nog steeds een van de gevaarlijkste sectoren is en de Europese Commissie meldt dat één vijfde van alle fatale ongevallen op het werk in de bouwsector gebeurt.

Nu het aantal bouwterreinen toeneemt, zullen meer mensen dan ooit met en rond bouwvoertuigen en mobiele machines werken. Het is cruciaal dat de nodige voorzorgsmaatregelen worden getroffen om de veiligheid van iedereen op deze terreinen te waarborgen.

De introductie van veiligheidssystemen voor bedrijfsvoertuigen, zoals camera’s, alarmen, sensoren en bewakingscamera’s voor voertuigen, heeft de ervaring van bestuurders en werklieden getransformeerd. Een van deze veiligheidsoplossingen is de best verkopende Backeye®360 van Brigade, die in realtime en in één enkele weergave een compleet beeld geeft van de omgeving rondom het voertuig. Dit systeem biedt de bestuurder direct zicht in de talrijke dode hoeken op grote voertuigen, zodat ze gevaren op de grond snel kunnen zien en daar meteen op kunnen reageren. Dit is vooral nuttig op bouwterreinen waar bestuurders vaak bij lage snelheden en onder moeilijke omstandigheden moeten manoeuvreren.

Mining Activity, mining dump truck

Het gloednieuwe RFID-tagdetectiesysteem ZoneSafe® biedt mensen die werken in de buurt van zware voertuigen een extra beschermingslaag. Het gebruikt op het voertuig geïnstalleerde antennes die communiceren met door werklieden op het terrein gedragen detectietags. Simultane waarschuwingen attenderen werklieden op het terrein en bestuurders op elkaars aanwezigheid, zodat iedereen op het terrein en in de voertuigen veilig kan werken.

Achteruitrijdende voertuigen zijn zeer gevaarlijk voor lopend personeel op bouwterreinen. Momenteel worden er wijdverbreid over de hele wereld nog steeds achteruitrijalarmen met piepsignaal gebruikt. White Sound® achteruitrijalarmen zijn echter een veel veiliger alternatief. Deze alarmen geven een “shh-shh” geluid op meerdere frequenties, zodat voetgangers en werklieden op het terrein makkelijk kunnen bepalen waar het voertuig zich bevindt en in welke richting het achteruit rijdt, zelfs wanneer ze gehoorbescherming dragen en in lawaaierige omgevingen werken.

Nu het land zich voorbereidt op een sterke groei in de bouwsector, moeten bouwbedrijven ervoor zorgen dat veiligheid op bouwterreinen de topprioriteit blijft voor iedereen die daar werkt. Technologie alleen zal dit probleem niet oplossen, maar het is een grote stap in de goede richting om gevaren weg te nemen en fataliteiten en letsel te voorkomen.