Fortifix® stalen wapening die je kan frezen en recyclen

Effectief, duurzaam en cradle to cradle

Intercodam Infra presenteert op de Infratech 2019 de Fortifix. Een innovatief nieuw type stle asfaltwapening voor de renovatie en reparatie van wegen. Fortifix is zeer snel, eenvoudig en zonder kwaliteitsverlies te installeren op zowel een vlakke ondergrond als rechtstreeks op een freesprofiel. Fortifix kent daarnaast een minimale verlenging en maximale stijfheid. Eigenschappen die onaangetast blijven tijdens de bouwfase en installatie, waardoor een hogere duurzaamheid kan worden gegarandeerd. Tenslotte is Fortifix volledig gescheiden te verwijderen en daarmee 100% recyclebaar!

Fortifix is ontwikkeld door producent Bekaert en wordt in Nederland exclusief gedistribueerd door Intercodam Infra, dat ook Mesh Track asfaltwapening levert.

Bepalende duurzaamheidsfactoren
Fortifix is het resultaat van jarenlange ervaring met asfaltwapeningsproducten in combinatie met uitgebreid onderzoek. Hieruit bleek een hoge treksterkte een minder belangrijke rol bij duurzaamheid te spelen dan vaak wordt gedacht. Een optimale elasticiteit, en hoge stijfheid zijn daarentegen wel bepalende factoren. Een optimale maaswijdte voor een goede interlock met het asfaltgranulaat en een goede mechanische verankering zijn essentieel. Om kwaliteit op de lange termijn te kunnen waarborgen, mag het gebruikte materiaal bovendien tijdens de installatie niet onderhevig zijn aan schade door passerend bouw- en woonverkeer en dient het gedurende de gebruiksperiode niet te verouderen.

Betere prestaties
Fortifix bestaat uit staalkoorden die zowel in lengte- als breedterichting zijn geïntegreerd in een vierkant of rechthoekig patroon met voldoende maaswijdte voor een goede interlock met het asfaltgranulaat. De koorden hebben een minimale verlenging en maximale stijfheid die onaangetast blijven tijdens en na installatie. Bovendien veroudert het materiaal niet tijdens de gestelde levensduur. Verschillende laboratoriumproeven, waaronder een thermische scheurproef, hebben reeds bewezen dat Fortifix beduidend beter presteert dan veel andere asfaltwapeningsproducten. Daarnaast is het een zeer betaalbaar alternatief, zodat maximale duurzaamheid tegen een betaalbare prijs kan worden geboden.

Reclyclebaar
In het kader van duurzaamheid worden er steeds hogere eisen gesteld aan te gebruiken materialen. Fortifix is bij einde levensduur geheel te verwijderen door middel van frezen en is uit het freesafval te scheiden door middel van magneten en zefen. Het verwijderde materiaal is daarna te hergebruiken binnen de staalindustrie. Hiermee voldoet Fortifix aan de doelstellingen van de markt ten aanzien van duurzaamheid en circulaire economie.

Toepassingsgebieden
Naast Fortifix levert Intercodam Infra ook Mesh Track asfaltwapening aan de Nederlandse markt. Mesh Track wordt al jarenlang zeer succesvol toegepast in situaties waar sprake is van ernstige en structurele problemen, zoals slechte ondergronden, onder-dimensionering van de huidige verharding en veel zware aslasten. Mesh Track heeft in de praktijk al ruimschoots bewezen dat een levensduurverwachting van 30 jaar en meer zeker geen uitzondering is.

Fortifix is met name zeer geschikt voor toepassing in bestaande situaties waar geen structurele problemen zijn en de draagkracht en het wegprofiel nog aan de eisen voldoen, maar wel sprake is van scheurvorming om verschillende redenen. Daarnaast is Fortifix ook geschikt om toe te passen in bakreparaties. Fortifix is zowel handmatig, als machinaal aan te brengen. De staalkoorden worden ‘gedragen’ door een licht non woven, waarmee Fortifix aan te brengen is in een zeer dunne kleeflaag. Hiermee vormt Fortifix een belangrijk alternatief voor de asfaltwapeningsproducten die momenteel gebruikt worden.

Fortifix is leverbaar in het type 1-C met maaswijdte 30*40 en 50*50mm. Daarbij is Fortifix leverbaar in diverse rolbreedtes afgestemd op de behoeftes uit de markt, zodat zowel kleinere baanvakken als wegen over de gehele breedte gerepareerd kunnen worden.

Over Intercodam Infra
Intercodam Infra (opgericht in 1919) is specialist op het gebied van infrastructuur, grond- weg- en waterbouw en ruimtelijke inrichting. Hiertoe adviseert Intercodam o.a. overheden, aannemers en ingenieurs, en biedt totaaloplossingen aan diverse sectoren. Intercodam Infra is onder andere bekend van Mesh Track stalen asfaltwapening en andere duurzame innovaties binnen de GWW, zoals PRS-Neowey en de Stradal Type-I roostergoten.

Meer informatie: www.intercodaminfra.com en standnummer 4.301