Energietransitie: veel kleine, bestaande oplossingen

Nederland wil in 2030 49% minder en in 2050 zelfs 95% minder CO2 uitstoten. De winning van het Groninger aardgas stopt en het gebruik van fossiele energie moet drastisch omlaag, tot vrijwel nul in 2050. In het Bouw Idee Café | Nu Bouwen aan Morgen van 21 december 2021 ging Bouwend Nederland op zoek naar het alternatief voor gas. Aan tafel namens team waterstof: René Wit (H2Planet, Tiny Waterstof House Hoogeveen). Gideon Goudsmit (o.a. Energiek Amstelveen) gaat voor energiepositief wonen, bouwer Ferry van Wilgenburg (Kesselaar & Zn.) schoof aan namens de Noord-Hollandse Duurzaamheids Alliantie en Adrie Umans (Royal HaskoningDHV) vertelde onder andere over zijn plannen met restwarmte uit de Ketheltunnel.

Stapelen van deeloplossingen

Is dé oplossing er eigenlijk al? Jazeker, zegt Gideon Goudsmit, maar het zijn een heleboel oplossingen samen. En vaak nog gedecentraliseerd ook. Dat beaamt ook René Wit, die in het Tiny Waterstof House Hoogeveen waterstof toepaste dat ’s zomers wordt opgewekt door zonnepanelen en ’s winters via een brandstofcel wordt omgezet in energie voor een warmtepomp. De brandstofcel zorgt bovendien voor restwarmte. Een kring van elkaar versterkende oplossingen dus. En, zo vult bouwer Ferry van Wilgenburg aan, zo moet het ook zijn in de samenwerking. Partijen moeten gebruik maken van elkaars kennis.

Een goed voorbeeld

Ook Gideon Goudsmit is van het stapelen van oplossingen. Van triple vacuümglas en waterbesparende douchekop tot warmte opslaan in water onder zijn project Energiek Amstelveen. Een voorbeeldproject, want “goede voorbeelden worden altijd gevolgd.” Bouwer Ferry van Wilgenburg startte met twee andere partijen de Noord-Hollandse Duurzaamheids Alliantie. De energietransitie draait wat hem betreft om samenwerken, elkaar respecteren en stimuleren. Adrie Umans zet in op het beter gebruiken van bestaande middelen en infrastructuur. Met een terugverdientijd van 7 jaar is restwarmte uit tunnels bijvoorbeeld een interessante oplossing. Passerende auto’s geven warmte af, die je kunt opslaan in de bestaande bluskelders. De Ketheltunnel kan zo 1.000 woningen verwarmen.

Mogelijkheden en middelen

Wat moet de bouw kunnen, waar moet het onderwijs op sturen? Opslag, zeggen de tafelgasten. En ook daarvoor is waterstof geschikt. Het onderwijs en de bouw moeten bovendien begrijpen wat duurzame energie is en wat je ermee kan doen. Van Wilgenburg: “We moeten werkwijzen en technieken aan elkaar koppelen, en de werkvloer en het onderwijs daarin meenenemen. Dan maken we samen een succes van de energietransitie.”

Lees het complete verslag en kijk de uitzending terug op debouwmaakthetslim.nl/bouw-idee-cafe