Eerste Komatsu PC138US-11 in Nederland geleverd

Het team van Straver & Zn. B.V. in Werkhoven bij het plaatsen van beschoeiingen met de nieuwe PC138US-11

Aannemersbedrijf Straver & Zn. heeft de primeur

Eigenaar Peter Straver van Aannemersbedrijf Straver & Zn. uit IJsselstein heeft de eerste Komatsu PC138US-11 in Nederland in ontvangst genomen. Deze binnendraaier is een van de machines uit de ‘ultra-shortrange’ van Komatsu en valt in de klasse 13 tot 15 ton rupsgraafmachines.

De nieuwe machine voldoet aan de hoogste milieu-eisen (Stage IV), door toepassing van AdBlue en een diesel-oxykatalysator (DOHC). Af-fabriek is de Komatsu PC138US-11 leverbaar met mono en hydraulische verstelgiek en ook een schuifblad op de onderwagen behoort tot de mogelijkheden. Uniek in deze klasse is dat er 900 mm rupsplaten onder de onderwagen van de PC138 passen, waardoor de gronddruk erg laag blijft.

De machine beschikt verder over een rondzicht camerasysteem en het allernieuwste Komatsu online monitoring- en volgsysteem KOMTRAX. Naast de mogelijkheid om data op afstand uit te lezen, is KOMTRAX ook voorzien van een detectie wanneer brandstof wordt gestolen, instelbare automatische motorstop en een machinistenidentificatie.

Verder voorzag Komatsu-distributeur BIA de machine nog van een kettingkist, overdruksysteem op de cabine, lekolieleiding, 27Mc-installatie en een Parrot handsfreekit. De machine wordt vooral veel ingezet bij het plaatsen van beschoeiingen, waarbij volgens machinist Eric van Zessen de verstelgiek een uitkomst is.

Straver & Zn. B.V. is een allround aannemer in cultuurtechniek en grond-, weg- en waterbouw. Verder is het bedrijf gespecialiseerd in het aannemen en uitvoeren van waterbouwkundige werken, zowel in hoofd- als in onderaanneming, en in verhuur van grondverzetmaterieel.

BIA is al meer dan 115 jaar actief in de distributie van internationale toonaangevende merken in 27 landen met meer dan 1.000 medewerkers. In Nederland levert BIA de producten van Komatsu, Metso en TecnoGen. Komatsu is de wereldwijde marktleider met een uitgebreide range van graafmachines, bulldozers, dumpers en wielladers. Komatsu staat bekend om haar innovaties, hoogstaande kwaliteit en technologie. Ze is voorloper op het gebied van hybride en intelligente graafmachines.