Dynniq realiseert prioriteit voor truck konvooi

Verbinding tussen verkeersmanagement en logistiek voor het eerst getest tijdens Experience Week Connected Transport

Met de Experience Week Connected Transport (EWCT) heeft Nederland een internationale primeur: van 1 tot en met 5 oktober 2018 worden 250 ritten gemaakt met in konvooi rijdende trucks van verschillende vervoerders, alle voorzien van de laatste connected technologie. Niet eerder werd deze technologie, waarbij de trucks en verkeersregelinstallaties met elkaar zijn verbonden om informatie te verkrijgen en te delen, in deze omvang in de praktijk getest. Gedurende vijf dagen komen Rijk en regionale overheden, logistieke partners en kennisinstellingen samen om in de praktijk de verbinding te leggen tussen verkeersmanagement en logistiek. De betrokken partijen willen hiermee een volgende stap zetten op weg naar verbetering van efficiency, veiligheid en duurzaamheid in de logistieke sector.

De Experience Week Connected Transport is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om samen met de sector connected transport in de logistieke praktijk te brengen. Met de Experience Week dragen de deelnemende partijen bij aan een veilig, bereikbaar en toekomstbestendig Nederland.

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat): ‘Deze week rijden in heel Nederland vrachtwagens die met speciale technieken in verbinding staan met onder meer slimme verkeerslichten. Daardoor kunnen vrachtwagens beter doorrijden, dat is positief voor de sector. Het is belangrijk om dit soort innovaties goed te testen, want veiligheid staat altijd voorop.’

Greenflow for trucks
De rol van Dynniq binnen de Experience Week Connected Transport is om een peloton van vrachtwagens die dicht achter elkaar rijden in zijn geheel veilig en zonder te stoppen over kruispunten te geleiden. Intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s) en de app ‘GreenFlow for Trucks’ werken samen om connected transport op verschillende plaatsen in Nederland mogelijk te maken, mede gebaseerd op onze FlowSense architectuur. IVRI’s, die nu onder de vlag van het Partnership Talking Traffic (samenwerkingsverband van Rijk en regionale overheden, iVRI-leveranciers, clouddienstverleners en ontwikkelaars van informatiediensten), landelijk worden uitgerold,  kunnen niet alleen data zenden naar voertuigen maar ook data ontvangen. Daarmee kan onze slimme verkeersregeling (ImFlow) het verkeer in combinatie met zo’n groot peloton veilig en efficiënt laten doorstromen.

De GreenFlow for Trucks service van Dynniq maakt het mogelijk om bepaalde type voertuigen prioriteit te geven. De timing van de iVRI wordt in dit geval afgestemd op het naderende zware vrachtverkeer. De prioriteitsaanvraag voor groen licht voor vrachtverkeer geeft besparingen in tijd, brandstof en CO2 en het vermindert geluidsoverlast. Daardoor verbetert de leefbaarheid in de nabijheid van wegen waarop zich veel zwaar vervoer bevindt.

Cees de Wijs, CEO Dynniq: ‘Dynniq wil tijdens de EWCT de mogelijkheden tonen om in een open systeem logistieke dienstverleners te laten integreren met slim verkeersmanagement. GreenFlow for Trucks laat zien wat de kracht is van connected transport. Daarmee willen we bijdragen aan de ontwikkeling van een nieuw ecosysteem met als hoger doel een veilig, bereikbaar en toekomstbestendig Nederland.’

Over Dynniq
Dynniq is een technisch dienstverlener die geïntegreerde oplossingen levert op het gebied van Mobility, Parking en Energy. De onderneming ontwerpt, ontwikkelt en onderhoudt technologisch hoogwaardige oplossingen, zoals intelligente parkeeroplossingen, energie oplossingen, bijvoorbeeld op het gebied van energiemanagement in microgrids, en verkeerssystemen gericht op doorstroming. Dynniq is met meer dan 1600 medewerkers actief in de Europese markt, maar ook in Zuid-Amerika, de Verenigde Staten en Canada.