Duurzaamheidsinnovaties N470 krijgen boost door Challenge

Cannassette
De kleinere versie van de Cannassette. Wanneer de order voor de N470 rond is zal een groter model in productie worden genomen en geplaatst.

Cannassette is de eerste winnaar van de N470 Innovation Challenge die de provincie Zuid-Holland samen met aannemer Boskalis organiseert. Deze jaarlijkse competitie is onderdeel van de duurzame vernieuwing van de provinciale weg N470 tussen Delft en Zoetermeer. Volgens de jury is het plasticvrije geluidsscherm van hennephoutvezel een praktische innovatie die zo langs de N470 en andere wegen kan worden neergezet.

Snelgroeiende plant verwerkt tot modulair geluidscherm
Cannassette is de Nederlandse fabrikant van geluidschermen op basis van hennephoutvezel. De snelgroeiende industriële hennepplant gebruikt weinig water en geen bestrijdingsmiddelen. Door de vezels van de plant te mengen met kalkbinder en water ontstaat de natuurlijke en CO2-negatieve vulling voor het geluidscherm. Deze vulling wordt verwerkt in cassettes van duurzaam Magnelis metaal die gekoppeld worden tot een geluidsscherm van de gewenste afmetingen.

Houten reflectorpaaltjes en aangeklede wegbarrier
De tweede plaats ging naar Van Swaay en Accsys die reflectorpaaltjes en ander wegmeubilair uit Accoyahout hebben ontwikkeld. Accoya is snelgroeiend hout dat op natuurlijke en duurzame wijze veredeld is, zodat het een extreem lange levensduur krijgt.
DeltaBloc ontving de derde prijs voor hun innovatie om veelgebruikte betonnen wegbarriers van een geluidsabsorberend ‘jasje’ te voorzien. Doordat deze wegbarriers veel dichter op het verkeer staan dan een normaal geluidsscherm, vermindert een beklede barrier evenveel geluidshinder als een metershoog scherm.

N470 als pilot voor andere wegen
Vanuit het Klimaatakkoord heeft Zuid-Holland de ambitie om stapsgewijs alle wegen en vaarwegen in de provincie te verduurzamen. De N211 tussen Westland en Den Haag werd in 2018 al onder handen genomen en CO2-negatief opgeleverd. Samen met de N470 vormt de weg een vliegwiel voor verduurzaming. In deze projecten legt Zuid-Holland de lat net iets hoger dan gangbaar in de markt waardoor aannemers en leveranciers uitgedaagd zijn te innoveren, samen te werken en hun creativiteit te gebruiken om de opdracht te mogen uitvoeren. Aannemer Boskalis bespaart met haar plan voor de N470 anderhalf keer zoveel CO2 als wordt uitgestoten bij de werkzaamheden en het beheer van de weg. Bovenop toegepaste innovaties als rolweerstandverlagend asfalt en een energieopwekkend geluidsscherm wordt daar via de Innovation Challenge ieder jaar nog een innovatie aan toegevoegd die toepassing in de weg krijgt.