Illustratie: Rijkswaterstaat

Voor de tien deelnemende consortia aan de Strategic Business Innovation Research Circulaire Viaducten breken spannende tijden aan. Op 23 april zal de beoordelingscommissie namelijk bekendmaken welke drie consortia met hun ingediende oplossingsrichting doorgaan naar de prototypefase. Rijkswaterstaat heeft het afgelopen half jaar intensief samengewerkt met de deelnemende consortia.

Vanaf 2030 wil Rijkswaterstaat volledig klimaatneutraal en circulair werken. Dit geldt ook voor het aanleggen, vervangen en renoveren van viaducten en bruggen. Dat is uiteraard een behoorlijke uitdaging, met een flinke urgentie en daarmee ook veel marktpotentie, zo stelt Rijkswaterstaat. Tot op heden bestaan er echter nog geen ‘inkoopklare’ werkwijzen of oplossingen voor circulaire viaducten. Met de Strategic Business Innovation Research (SBIR) Circulaire Viaducten wil Rijkswaterstaat hier verandering in brengen en wil de dienst bruikbare innovaties voor circulaire viaducten laten ontwikkelen die zij daarna als ‘launching customer’ kan gaan toepassen.

Tien beste mochten verder
Uit de 32 inschrijvingen zijn in september 2020 de tien best scorende consortia geselecteerd voor haalbaarheidsonderzoeken. Die consortia waren (op alfabetische volgorde): Arcadis Nederland BV, Consortium Vici v.o.f, Heijmans Infra BV, Max Bogl Nederland BV, Mobilis BV, NV BESIX S.A, Nebest BV, Royal HaskoningDHV, Studio RAP en Witteveen+Bos Raadgevende Ingenieurs BV.

Drie beoordelingscriteria
Het projectteam SBIR Circulaire viaducten heeft in de fase van de haalbaarheidsonderzoeken begeleidingsteams voor de consortia benoemd. Ondanks de digitale afstand in deze coronatijd heeft het projectteam samen met de tien consortia zoveel mogelijk de kenniscommunity doorgetrokken van de Open Leeromgeving Circulaire Viaducten & Bruggen (een samenwerking tussen Rijkwaterstaat en De Bouwcampus). Daarbij kwamen vooral drie beoordelingscriteria aan bod: (technische) haalbaarheid, impact en economisch perspectief.

Kennisexpertise van TNO
De consortia konden gebruikmaken van de kennisexpertise van TNO. In een driegesprek tussen marktconsortia, Rijkswaterstaat en TNO is er een analyse gemaakt die marktconsortia heeft geholpen met de totstandkoming van het haalbaarheidsonderzoek. Ook het Datalab heeft hier een bijdrage aan geleverd door zoveel mogelijk areaalgegevens te verzamelen. Gezamenlijk zijn diverse expertmeetings georganiseerd voor vragen en/of belemmeringen, rondom bijvoorbeeld de Richtlijnen Ontwerp Kunstwerken, de Milieu Kosten Indicator en restlevensduur van materialen.

Beoordelingscommissie
Op 16 maart 2021 is de fase van de haalbaarheidsonderzoeken afgerond en kon de beoordelingscommissie zich gaan buigen over de tien ingediende oplossingsrichtingen. Op 23 april wordt het oordeel van de commissie bekendgemaakt. De beoordelingscommissie bestaat uit: Andrea Chao (advocaat, Simmons & Simmons), Mark Huijbregts (hoogleraar Integrale Milieu-analyse, Radboud Universiteit Nijmegen), Harald Versteeg (transitiemanager, de Bouwcampus), Robert de Roos (topadviseur Techniek, Rijkswaterstaat) en Frederieke Knopperts (programmamanager Klimaatneutrale en Circulaire Infrastructuur, Rijkswaterstaat).

Meer over circulaire viaducten en bruggen.