Delftse bruggen vertellen verhaal

De komende jaren zijn veel houten parkbruggen in Delft toe aan vervanging. Bruggenspecialist ipv Delft ontwierp daarom een nieuwe standaardbrug Delftse stijl: een modulair, schaalbaar en onderhoudsarm ontwerp. Het hekwerk biedt bovendien ruimte voor een Delfts icoon, een afbeelding die de stad typeert. Bewoners kunnen nu ideeën indienen voor deze iconen. De eerste exemplaren worden eind dit jaar gerealiseerd.

Net als de rest van Nederland kampt ook Delft met een veelvoud aan kleine bruggen die het einde van hun levensduur naderen. Met het oog op onderhoud, een eenduidig straatbeeld en snelle en efficiënte vervanging vroeg de gemeente vorig jaar vier partijen een ontwerp te maken voor een Delftse standaardbrug. Het aanbiedingsontwerp van ipv Delft bleek een schot in de roos.

Delftse iconen
De ontwerpers bedachten een open, transparant en tijdloos brugontwerp: slank brugdek, lichte toog en verfijnde hekwerken die niet op het brugdek staan maar over de brugrand heen zijn bevestigd. Ongeacht dikte en materiaal van het brugdek ziet iedere Delftse brug er zo toch hetzelfde uit. Het hekwerk Delftse Stijl biedt ruimte voor Delftse iconen in de vorm van lasergesneden beeltenissen. De kleurstelling is geïnspireerd op het wereldbekende Delfts Blauw, dat wit combineert met allerlei tinten blauw, waaronder ook het door de ontwerpers gekozen donkere cobaltblauw.

Snelle levering
In het ontwerp is optimaal rekening gehouden met onderhoud en productie. Zo is het hekwerk modulair en toepasbaar op brugdekken in uiteenlopende materialen, zodat gebruikt gemaakt kan worden van innovaties en ontwikkelingen in de markt. Daarnaast is het ontwerp schaalbaar, wat betekent dat de nieuwe standaard Delftse brug straks in nagenoeg alle afmetingen leverbaar is. Door standaardisatie van ontwerpoplossingen en het voorbereidingsproces kunnen zowel aanbesteding als realisatie snel verlopen.

De nieuwe standaardbrug is bedoeld voor alle Delftse wijken behalve de historische binnenstad en de spoorzone. Nog dit jaar zal de eerste serie geplaatst worden in de wijken Tanthof (vijf bruggen) en Buitenhof (één brug). De gemeente heeft bewoners van deze wijken inmiddels opgeroepen aan te geven welke iconen zij graag op de nieuwe bruggen zouden zien. De meest genoemde ideeën worden verwerkt in de bruggen.

De komende jaren zullen meer bruggen vervangen worden. Uiteindelijk vertellen de bruggen ieder een eigen verhaal en samen het verhaal van de stad. De gemeente heeft al plannen voor wandelroutes langs de bruggen en een interactieve kaart. Hoe dan ook vormen de bruggen straks een prachtig visitekaartje voor de stad.