CSC-certificaten onderstrepen duurzaamheidsfilosofie van Kemper Beton B.V.

De CSC-uitreiking, met v.l.n.r. Stijn Janssen (Kemper Beton B.V.), Twan Damen (Kemper Beton B.V.), Klaas Huijgen (BTE), Emiel Mohan (Kiwa), Remco Kerkhoven (Betonhuis CSC-NL)

Kiwa heeft op 9 april jl. CSC-goud uitgereikt aan Kemper Beton B.V. vestiging Tienray en CSC-zilver aan de vestiging Tilburg. Het CSC-certificaat (Concrete Sustainability Council) levert producenten het bewijs dat betonproducten, betonmortel en grondstoffen voor beton op een duurzame en verantwoorde manier worden geproduceerd.

Het CSC-keurmerk staat al bijna meer dan een jaar stevig in de markt. In Nederland zijn bijna 100 certificaten uitgereikt; daarbij wordt zowel het product als het proces beordeeld. Door de certificering van Kemper Beton B.V. hebben alle bedrijven van de BTE Groep het duurzaamheidscertificaat. De Kemper betonfabrieken in Tilburg en Tienray produceren o.a. keerwanden en betonplaten die dagelijks worden toegepast bij projecten in Nederland, Duitsland en België. Daarnaast maakt Kemper betonnen roosters voor gespecialiseerde aannemers die, door middel van tunnels, compost maken voor het kweken van champignons.

Duurzaamheidsintentie

Volgens QHSE manager Klaas Huijgen voldoen al de producten aan de eisen en normen volgens Eurocode en worden de producten altijd geleverd met kwaliteitscertificaten. “Vanaf vandaag leveren wij daar een CSC-certificaat bij. Waarom wij voor alle BTE bedrijven een CSC certificaat wilden? Als je een aantal jaren een duurzaam beleid voert, dan wil je weten waar je staat. Het CSC-systeem is van toepassing op de hele betonketen en geeft ons een soort cijfer. Wij tonen hiermee aan de negatieve effecten van onze bedrijfsactiviteiten op het gebied van milieu te beperken en actief aan de slag te gaan met verbeteringen.”

CSC-certificering

Het certificaat biedt de afnemer van beton zekerheid over een duurzame, verantwoorde herkomst van de gebruikte grondstoffen, een optimaal productieproces en recyclebaarheid. Voor de producent is het een stimulans om te blijven innoveren en actief bezig te zijn met productontwikkeling. Door de internationale erkenning geeft het CSC-certificaat voordeel bij het zaken doen op de internationale markt. Er zijn vier CSC-niveaus: brons, zilver, goud en platina. In Nederland is CSC-NL de regionale systeembeheerder van de internationale CSC-regeling. De feitelijke certificering wordt uitsluitend uitgevoerd door bij CSC aangesloten en onafhankelijke certificerende instellingen; Kiwa is er een van.