Congres ‘Veiligheid in onderhoud’

Twee monteurs voeren – door middel van rope access techniek – een inspectie uit aan het 45 m hoge reuzenrad La Grande Roue in Walibi. Veiligheid staat bij Walibi altijd voorop.

Georganiseerd door KIVI vakgroep Maintenance en NVDO

Ongevallen in de industrie gebeuren niet zelden tijdens onderhoudswerkzaamheden. Het zijn immers altijd ‘ongewone’ situaties waarin veiligheidssystemen soms zijn uitgeschakeld en het volgen van de juiste procedures van het grootste belang is om het werk veilig uit te voeren. Maar al heb je alles schijnbaar op orde, soms gedragen mensen zich toch onveilig en veroorzaken een ongeluk, hoe kan dat dan nog? Om een bijdrage te leveren in het verlagen van het aantal ongevallen tijdens onderhoud, organiseert de KIVI afdeling ‘Maintenance’ in samenwerking met NVDO op 5 februari 2019 het congres ‘Veiligheid in onderhoud: de volgende uitdaging?’.

Het idee voor een congres over ‘veiligheid in onderhoud’ ontstond in een werkgroep die is samengesteld uit leden van KIVI Maintenance en NVDO. Deze werkgroep heeft zich tot doel gesteld om na te gaan wat de volgende stap is om de veiligheid binnen het onderhoudswezen verder te verhogen als je machines veilig zijn en je veiligheidssysteem op de rit staat: Hoe kan bijvoorbeeld leiderschap ervoor zorgen dat de mensen zich nu ook veilig gaan gedragen. Deze benadering is bedoeld als inspiratiebron voor mensen die werkzaam zijn in het onderhoud om aan de slag te gaan met het verder verhogen van de veiligheid.

Handvatten
Op dit moment wordt de nieuwe benadering beoordeeld maar volgend jaar zal deze vrij beschikbaar zijn en wil de werkgroep dit graag breed uitdragen. Bijvoorbeeld door middel van dit congres. Arend Bos, bestuurslid van de vakgroep Maintenance en dagvoorzitter van het congres: “Het congres is bedoeld voor mensen die lijnverantwoordelijkheid dragen voor onderhoud en meer handvatten willen hebben om de veiligheid van hun werknemers te verhogen. Dit congres biedt enkele van deze handvatten met onder andere de presentatie van de benadering maar ook door een forumdiscussie en verschillende verhalen uit de praktijk”. Zeker in de forumdiscussie is er alle ruimte voor uw eigen vragen.

De organisatie verwacht een grote belangstelling voor het congres vanwege het – altijd – actuele karakter en de ‘handson’ benadering. Geen diepgravende theorieën maar vooral praktische voorbeelden waarmee iedereen aan de slag kan.

Praktisch
Datum: Dinsdag 5 februari 2019
Organisator: KIVI Maintenance en NVDO
Locatie: Congrescentrum Belmont, Goorsteeg 66, Ede
Tijden: van 10.00 – 18.00 uur

Inschrijven: https://www.kivi.nl/afdelingen/maintenance