Cobouw50: Dijkstra Draisma opnieuw best presterende bouwonderneming van het jaar

Cobouw50 Award logo

Bouwgroep Dijkstra Draisma heeft opnieuw de Cobouw50 Award voor best presterende bouwonderneming van het jaar gewonnen. De prijs is op 16 november door hoofdredacteur Eric Verweij en bouwexpert Bas Weber van PwC in het AFAS Theater in Leusden uitgereikt aan directievoorzitter Biense Dijkstra van Dijkstra Draisma.

Het is voor het tweede opeenvolgende jaar dat Dijkstra Draisma de Cobouw50 Award in de wacht sleept. Nog nooit wist een bouwer de bijbehorende award twee keer op rij te winnen. Net als vorig jaar hield de Friese bouwonderneming HSB uit Volendam en Coen Hagedoorn uit Huizen achter zich.

Criteria

Om de winnaar van de Cobouw50 Award aan te wijzen zijn de vijftig grootste bouwondernemingen van Nederland door PwC en Cobouw beoordeeld op hun financiële performance en soliditeit over de afgelopen drie jaar. Daarbij is onder meer gekeken naar winstgevendheid, kaspositie, benutte leencapaciteit en de solvabiliteit.

Andere Awards

Naast de Cobouw50 Award zijn op 16 november ook de Digitalisering Award, Innovatie Award, Duurzaamheid Award en Young Talent Award uitgereikt. Daar ging afgelopen maanden een uitvoerige selectie aan vooraf. Deskundige jury’s nomineerden, na een enerverende pitchronde, per categorie drie kanshebbers. Lezers van Cobouw.nl konden vervolgens ook hun stem uitbrengen. Dat leidde uiteindelijk tot de volgende winnaars:

  • Triple Solar ontving de Innovatie Award voor zijn lichtgewicht pvt-warmtepomp.
  • De Digitalisering Award ging naar CEMS – CRUX Engineering voor de cloud-based tools PileCore en VibraCore.
  • De Duurzaamheid Award werd uitgereikt aan het klimaatvriendelijk project Ecodorp Boekel.
  • Stefanie Stubbé, consultant Water and Finance International bij Royal HaskoningDHV, werd uitgeroepen tot Young Talent van het jaar.
Nieuwe prijs: meest duurzame bouwbedrijf

Cobouw en PwC zijn inmiddels ook een initiatief gestart om jaarlijks het meest duurzame bouwbedrijf aan te wijzen. Daarbij worden de duurzaamheidsambities van de bedrijven in de Cobouw50 gemeten met behulp van de sustainable development goals (SDG’s), zoals opgesteld door de Verenigde Natie. Omdat nog maar een beperkt aantal bouwondernemingen hierover helder rapporteert in hun jaarverslag, en we graag willen dat alle bouwbedrijven dit gaan doen, is het voor dit jaar bij een aanmoedigingsprijs gebleven. Die is uitgereikt aan Carla Rodenburg van BAM.