Circulaire parkeervakken op Schiphol in gebruik genomen

PlasticRoad - foto aanleg van circulaire parkeervakken

Amsterdam Airport Schiphol zet een belangrijke stap op weg naar de duurzaamste luchthaven ter wereld door de ingebruikname van acht parkeervakken met CCL200-elementen van PlasticRoad. Afvalverwerker PreZero neemt afval van de luchthaven in, bestaande uit hard plastic (PP), en reinigt en recyclet het. Dit vormt de grondstof voor de circulaire en klimaatadaptieve elementen waarmee de parkeervakken zijn gerealiseerd. Eind oktober is het project officieel geopend.

Aan het eind van dit jaar wordt met CCL-elementen een wegverharding aangelegd naast een van de start- en landingsbanen. Samen met de gerealiseerde parkeervakken moet dit voor de luchthaven uitwijzen of de elementen van gerecycled plastic afval een alternatief vormen voor de standaard infrastructurele verhardingen op het Schiphol-terrein. De CCL-elementen zijn voorzien van een toplaag van steenslag en hebben dezelfde rijeigenschappen als asfalt.

Bijdrage aan zero waste doelstellingen

Voor Schiphol is deze samenwerking met PlasticRoad een belangrijke stap op de weg naar de positie van duurzaamste luchthaven ter wereld. Oscar Maan, Innovatiemanager van Schiphol: “Wij zijn heel erg blij dat we deze pilot mogen doen. De komst van PlasticRoad draagt bij aan onze zero waste doelstellingen en we kunnen zo ons plastic afval lokaal hergebruiken. Wij vinden het belangrijk om te investeren in een duurzame infrastructuur omdat we toewerken naar een afvalvrije en uitstootvrije luchthaven richting 2030”.

43.000 liter waterberging

De klimaatadaptieve CCL-200 elementen die voor de parkeervakken zijn gebruikt, hebben een waterbergend vermogen van ruim 43.000 liter. De elementen vangen hemelwater op  en infiltreren het langzaam in de lokale bodem. Dit leidt tot een betere en natuurlijke waterhuishouding, zorgt bij hevige regelval voor een waterbuffer en draagt bij aan een verbeterde grondwaterstand. Het filtersysteem voorkomt dat vuil dat van het verkeer afkomstig is in de berm of het infiltratiesysteem terechtkomt.

Jeroen Oudshoorn, Managing Director van PlasticRoad: “PlasticRoad is trots dat de ‘Circular Climate-Adaptive Lightweight’ oplossingen voor de licht belastbare infrastructuur door Schiphol wordt toegepast. Naast circulariteit en duurzaamheid speelde ook het lichte gewicht van onze oplossing een rol bij het vinden van de juiste toepassing op de zachte gronden rondom Schiphol. We kijken uit naar het mogelijk uitbreiden van de toepassing binnen Schiphol”.