CHAPLIN wint WOW-prijs 2021

WOW-prijs wordt uitgereikt aan het CHAPLIN-team
Uitreiking van de WOW Juryprijs aan het team van het CHAPLIN-project | Foto: Platform WOW - Michele Giebing

CHAPLIN heeft de WOW-prijs 2021 gewonnen. Het samenwerkingsprogramma om bitumen in asfalt te vervangen door lignine kreeg de juryprijs van € 10.000. De uitreiking vond plaats tijdens de landelijke WOW-dag voor infrabeheerders in Amersfoort. 

De tweejaarlijkse WOW-prijs is een initiatief van Platform WOW. Dat platform stimuleert kennisdeling en samenwerking tussen weg-, vaarweg- en waterbeheerders bij de overheid. De WOW-prijs moedigt infrabeheerders aan om vooral over de grenzen van de eigen organisatie heen te kijken en bijzondere resultaten te halen door samen te werken met andere partijen. De prijs geeft de winnaars een enorme boost, niet alleen door het geldbedrag voor de doorontwikkeling, maar ook door de PR binnen de wereld van het weg- en waterbeheer. Dit jaar waren er acht projecten voor de WOW-prijs genomineerd. Over elk genomineerd project is een podcast gemaakt.

CHAPLIN wint de Juryprijs

CHAPLIN staat voor Collaboration in aspHalt Applications with LIgniN. In het programma werken bedrijven, overheden en research- en technologiepartijen cross sectoraal (biobased en wegenbouw) samen. Doel is de fossiele grondstof in asfalt, bitumen, te vervangen door lignine. Daarmee levert de samenwerking een belangrijke bijdrage aan het vergroenen van de wegenbouw. De noodzaak om deze technologie samen op te schalen is evident. Zowel uit binnen- als buitenland is grote belangstelling voor CHAPLIN.

Jurylid Anita Baas (Rijkswaterstaat) vertelde tijdens de uitreiking: “Asfalt is één van de grootste factoren als het gaat om CO2-footprint. Als je het gebruik van fossiele brandstoffen bij de productie ervan kunt reduceren, dan heb je iets moois in handen. Maar het gaat ook om samenwerking: het is heel bijzonder dat er zo ontzettend veel partijen bij dit project betrokken zijn. We willen alle partners van harte feliciteren en een vergaand succes wensen bij de ontwikkeling van biobased asfalt. In Nederland, Europa en verder.”

Programmaleider Joop Groen van CHAPLIN: “Dit is een mooie eer, en ik wil hierbij meteen een oproep doen. We werken langs een waardeketen. Die begint met een grondstof en eindigt bij de wegbeheerder. Om echt impact te maken, moeten we biobased asfalt in het groot implementeren. Daarin hebben wegbeheerders een enorm sturend vermogen. Sluit je dus aan bij CHAPLIN en help mee om deze ontwikkeling door te zetten. Pak deze uitdaging samen met ons op!”

Innovatie Proeftuin Diergaarde Blijdorp wint de Publieksprijs

De Publieksprijs voor Beste Samenwerking ging naar Innovatie Proeftuin Diergaarde Blijdorp. Deze dierentuin is sinds 2014 de proeftuin voor innovaties op gebied van water en klimaat. Studenten doen er onderzoek naar onder andere waterkwaliteit, startups testen er hun vernieuwende ideeën en tegelijkertijd is het een mooi podium om de jaarlijkse 1,5 miljoen bezoekers te informeren over klimaatverandering, watergebruik en de nieuwe duurzame oplossingen in de stad of bij hen thuis.

Meer over CHAPLIN