dijkgedicht
Het bijna 500 meter lange gedicht is op de Ringdijk geschilderd met letters van 1,25 meter bij 1,25 meter (foto: AGV).

Op de Ringdijk in Amsterdam-Oost prijkt sinds 20 april een 500 meter lang ‘dijkgedicht’. Het is geschreven door artiest Sef en door street-artist Daan Wille, aka TeamBlazin, op de Ringdijk geschilderd. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV), dat het project betaalt, is zeer verguld met deze ‘ode aan de dijken’.

AGV wijst erop dat zonder dijken Amsterdam en een groot deel van Nederland onder water zouden staan: “En die stevige dijken hebben we aan iedereen te danken. Want met de waterschapsbelasting die we met z’n allen betalen, kan het waterschap zorgen voor stevige dijken en houden wij droge voeten.”

Bewustmaking
Onderzoek van het waterschap, uitgevoerd door Motivaction, laat zien dat weinig inwoners weten wie verantwoordelijk is voor onze waterveiligheid. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat de Amsterdamse Jodenbreestraat, Spaarndammerstraat en Valkenburgerstraat alle drie dijken zijn, ook al zou je dat op het eerste gezicht niet zeggen. Met meer dan 1100 kilometer aan dijken en kades beschermt AGV meer dan 1,3 miljoen mensen tegen overstromingen. “Met deze actie proberen we mensen er op een kunstzinnige manier bewust van te maken dat wonen in een gebied onder de zeespiegel niet vanzelfsprekend is. Toch lukt het ons om de voeten droog te houden. Door onze dijken stevig te houden, levert het waterschap hier een belangrijke bijdrage aan. Maar dat kunnen we alleen dankzij de waterschapsbelasting die we met z’n allen betalen. In die zin is het gedicht van Sef een mooie ode aan de dijken én aan alle mensen die deze dijken mogelijk maken,” zegt Peter Smit, lid van het dagelijks bestuur van AGV en verantwoordelijk voor waterveiligheid.
Tekst loopt door onder de video

Op het lijf geschreven
Het dijkgedicht is sinds 20 april ongeveer twee weken te bekijken op de Ringdijk in Amsterdam-Oost. Het bijna 500 meter lange gedicht is op de Ringdijk geschilderd met letters van 1,25 meter bij 1,25 meter. Sef, de eerste Amsterdamse dijkdichter, komt zelf uit Amsterdam-Oost; een ode aan de Ringdijk is hem daarom op het lijf geschreven. “Ik vind het een mooie uitdaging om dingen die we voor lief nemen, zoals de dijken, uit te lichten en te bezingen. Het zou mooi zijn als je de volgende keer even denkt aan een van de zinnen als je over de Ringdijk loopt. Hopelijk heb ik de dijk voor altijd een beetje veranderd voor je,” aldus Sef.

Het dijkgedicht
Een ambtenaar in functie. Haar titel waardig.
Wie houdt een indringer tegen als het nodig is.
Door haar strenge deurbeleid kan het Oosten slapen.
En weten allebei mijn voeten goed wat droogte is.
Heldhaftig, barmhartig en vastberaden.
Bewoners, wandelaars, gasten van La Vallade.
Waakt over ons allemaal, dus wij doen alles met haar samen.
Een dijk om door een ringetje te halen.