De nieuwe maximumsnelheidsborden (illustratie: Rijkswaterstaat).

Met ingang van 16 maart 2020 geldt in Nederland op snelwegen overdag, tussen 06.00 – 19.00 uur, de aangepaste maximumsnelheid van 100 km/u. Hiervoor worden ruim 4000 borden aangepast of bijgeplaatst.

Het aanpassen van de maximumsnelheid voor overdag betekent dat Rijkswaterstaat duizenden borden door heel Nederland aanpast en bijplaatst. Dat gebeurt op een veilige manier, voor zowel de weggebruiker als de aannemers. Voor deze klus is een goede voorbereiding belangrijk.

Werkzaamheden aan de verkeersborden
In een lang weekend, van 12 tot 16 maart, worden langs alle autosnelwegen de borden aangepast. De meeste van deze borden worden al voor die tijd geplaatst en tijdelijk voorzien van een hoes of afplaktape. De aangepaste snelheid geldt pas vanaf het moment in dat lange weekend dat de hoes of tape wordt verwijderd. Vanaf maandag 16 maart is dat overal in Nederland het geval en is de maximumsnelheid van 100 km/u overdag een feit.

Beperkte hinder weggebruikers
Tijdens het plaatsen van de borden wordt een deel van de weg afgezet, in verband met de veiligheid. Weggebruikers kunnen dus werkzaamheden zien of enkele minuten vertraging oplopen. Uiteraard wordt die overlast zoveel mogelijk beperkt.

Aantallen
Om een indruk te geven van het aantal aan te passen borden per regio:

  • Limburg en Noord-Brabant: bijna 2000 borden
  • Gelderland en Overijssel: ongeveer 900 borden
  • Utrecht en Flevoland: ruim 400 borden
  • Drenthe, Groningen en Friesland: ongeveer 400 borden
  • Zuid-Holland: ruim 200 borden
  • Noord-Holland: ruim 150 borden
  • Zeeland: ruim 60 borden

Planning aanpassen verkeersborden
De voorbereidende werkzaamheden zijn al twee weken bezig en lopen door tot donderdag 12 maart. Deze bestaan uit het plaatsen van nieuwe borden die van een hoes of van tape worden voorzien, zodat de weggebruiker niet in verwarring raakt over de geldende snelheid.
Van donderdag 12 maart 21.00 uur tot maandag 16 maart 05.00 uur worden de borden aangepast.
In het lange weekend van 12 – 16 maart worden deze werkzaamheden afgerond. Dat betekent naast het plaatsen van borden ook dat hoezen of tape verwijderd worden.

Werkzaamheden vanaf april
Ook na maart worden nog werkzaamheden uitgevoerd, zo worden bij de spitsstroken de draaiborden vervangen, komen er 130 km/u-borden bij en worden de hectometerbordjes aangepast.