prijsstijgingen
Foto: Pixabay (bewerkt)

Aannemersfederatie Nederland Bouw & Infra (AFNL) roept alle partijen in de bouwketen op om in de onzekere economische situatie door de oorlog in Oekraïne redelijkheid en billijkheid te tonen. Ook vraagt ze publieke en particuliere opdrachtgevers hierin hun verantwoordelijkheid te nemen en coulant en oplossingsgericht te zijn. “Dergelijke bijzondere en onvoorziene omstandigheden met enorme prijsstijgingen kunnen niet eenzijdig bij mkb-aannemers in bouw en infra worden neergelegd.”

“Het is goed dat het kabinet extra maatregelen heeft aangekondigd om de prijzen van brandstof te dempen met een accijnsverlaging en burgers te helpen hun koopkracht een beetje op niveau te houden in verband met de stijgende energieprijzen. Dit is een eerste stap naar een oplossing voor de enorme prijsstijgingen”, stelt Rielèn van der Hoek, hoofd van het politiek beleidsbureau van de brancheorganisatie. “Echter, de onzekere economische situatie door de oorlog in Oekraïne rijkt verder dan energie- en brandstofprijzen. Ook de prijzen van andere grondstoffen en transport stijgen enorm. Niet alleen ten gevolge van de energieprijzen om deze producten te fabriceren en de brandstofprijzen voor transport naar en aanleg van werken. Maar ook doordat de import van grondstoffen en materialen vanuit bij de oorlog betrokken landen wordt stilgelegd. De ontregeling die hierdoor ontstaat zal veel bedrijven in problemen brengen. Dergelijke bijzondere en onvoorziene omstandigheden met enorme prijsstijgingen kunnen niet eenzijdig bij mkb-aannemers in bouw en infra worden neergelegd.”

Uitzonderlijk hoge prijsstijgingen

De AFNL zegt te begrijpen dat er tijd nodig is om de door het kabinet voorgestelde extra maatregelen in te regelen, maar stelt dat een ingangsdatum van 1 juli 2022 voor de btw-verlaging op energie van 21 naar 9 procent wel érg ver weg is. De Aannemersfederatie is wel verheugd dat de accijnsverlaging (met 21 procent) op benzine en diesel op 1 april 2022 kan ingaan. Dit dempt een deel van de enorme prijsstijging. Volgens de brancheorganisatie hebben mkb-aannemers en hun opdrachtgevers – publiek en particulier – echter te maken met uitzonderlijk hoge prijsstijgingen en kunnen veel ondernemers de gestegen prijzen moeilijk doorberekenen. De federatie roept daarom opdrachtgevers, zowel publiek als particulier, op coulant te zijn en ook hun verantwoordelijkheid te nemen.