Aanmelding voor WOW-prijs 2023 open

WOW-prijs - prijswinnars met grote prijzenchecques op podium

De aanmelding voor de tweejaarlijkse WOW-prijs is open. De prijs honoreert opschaalbare samenwerkingsprojecten in weg-, vaarweg- en waterbeheer. Projectgroepen of opdrachtgevers kunnen hun project aanmelden tot en met 9 juni.

De prijs dient als eervol podium voor projecten die, door buitengewone samenwerking, vernieuwing en verbetering brengen. Ook projecten die nog in de steigers staan en nét dat extra steuntje in de rug kunnen gebruiken, komen in aanmerking voor de WOW-prijs. De winnaars krijgen een geldbedrag om het project een stap verder te brengen. Er is een juryprijs van €10.000,- en een publieksprijs van €5.000,-. Beiden worden tijdens de Week van de WOW-factor in de eerste week van november uitgereikt.

Criteria

Alleen projecten met minimaal één overheidspartij en gericht op weg-, vaarweg- of waterbeheer kunnen meedoen. Verder kijkt de jury naar de volgende zaken:

  • De jury zoekt praktijkvoorbeelden die deelbaar en opschaalbaar zijn, die anderen kunnen kopiëren.
  • Er zijn bij voorkeur meerdere (semi-) overheidspartijen bij het initiatief betrokken.
  • Het effect van de samenwerking is concreet zichtbaar. De samenwerking draagt duidelijk bij aan een verbetering of innovatie.
  • Het initiatief geeft antwoord op de complexiteit van de grote opgaven van deze tijd (denk aan omgaan met schaarste, duurzaamheid en circulariteit, de Vervanging- en Renovatie opgave of water en bodem).
  • Verder kijkt Platform WOW naar de originaliteit van de samenwerking: gebeurt er iets buitengewoons, innovatiefs, tonen de projectpartners lef getoond om het collectieve belang voor het eigen belang te laten gaan?

Procedure

De jury kiest eind juni uit alle inzendingen acht nominaties uit. Vervolgens gaat het stemformulier voor de Publieksprijs open en kunnen de inzenders stemmen gaan werven. Hierbij helpt Platform WOW door een webinar, een podcast of een artikel over de genomineerde projecten te maken.

Tijdens de Week van de WOW-factor begin november 2023 maakt Platform WOW we de winnaars van de Juryprijs en de Publieksprijs bekend.

Meer informatie

Op de site van Platform WOW staat informatie over aanmelding en zijn ook voorbeeldprojecten van de vorige editie van de WOW-prijs te vinden.