7 Nederlandse steden doen mee met EU Cities Mission

100 ‘Klimaatneutrale en Slimme steden in 2030' bekendgemaakt

Cities Mission - banner van het EU-programma

De Europese Commissie heeft de 100 EU-steden bekendgemaakt die meedoen aan de Cities Mission: ‘100 klimaatneutrale en slimme steden in 2030’. Het gaat om steden uit alle EU-lidstaten. Onder de honderd steden zijn zeven Nederlandse: Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Helmond, Rotterdam en Utrecht.

In het kader van ‘de groene transitie’ lanceerde de Europese Commissie in 2021 de missie ‘100 klimaatneutrale en slimme steden in 2030’. Steden konden intekenen op deelname aan de missie. Dat deden er 377, waaronder 12 uit Nederland. De missie ontvangt 360 miljoen euro voor de periode 2022-2023. Daarmee kunnen de deelnemende gemeenten innovatietrajecten naar klimaatneutraliteit in 2030 starten. De steden ondertekenen een ‘klimaatcontract’ met de Europese Commissies om de ambities van 2030 te realiseren.

Ondersteuningsprogramma

De Cities Mission moet regio’s maatschappelijk en economisch weerbaar maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Door deelnemers werken daaraan, met ondersteuning van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). De VNG helpt met:

  • borging van regionale samenwerking met gemeenten en provincies;
  • versterking van de rol van regionale samenwerking in het programma;
  • beschikbaar stellen van kennis en opschalingsmethodieken.

Koplopergemeenten

Het uitgangspunt van de missie is dat zich koplopergemeenten vormen, die andere steden praktische handvatten en instrumenten aan de hand doen om klimaatneutraal te worden. De eerste fase (het eerste jaar) van het programma zorgt voor bewustwording en in jaar twee en drie wordt dit praktischer met concrete instrumenten zodat gemeenten zelf het proces kunnen doorlopen. De lancering van het programma vindt plaats tijdens de GovTech summit in november 2022.