Alfen levert mega energie-opslagsysteem op basis van BMW batterijen aan Nuon

Jammer toch: als de wind hard waait, draaien windmolens soms voor niets. De windenergie die dan opgewekt wordt, is te veel voor het stroomnet en gaat verloren. Dat probleem wordt nu opgelost. Door batterijen uit auto’s van BMW te koppelen, ontstaat een, door Alfen ontwikkeld, mega energie-opslagsysteem bij het Prinses Alexia Windpark van Nuon in Zeewolde. Dit systeem slaat het over-schot op voor wanneer het stroomnet de energie wél nodig heeft.

Oplossing voor verloren windenergie
Nuon investeert in de opwekking van duurzame energie door wind en zon. Het is natuurlijk zonde deze stroom niet te benutten. ‘Use it or lose it’ was altijd het duivelse dilemma bij duurzame energiebronnen als zon en wind. Het mega opslagsysteem van Alfen helpt om pieken en dalen in het stroomaanbod op te van-gen en beter af te stemmen op de vraag van het stroomnet. Zo creëren we steeds meer mogelijkheden en stabiliteit voor het gebruik van groene stroom.

3 megawatt opslagsysteem bij Prinses Alexia Windpark
Samen met BMW en Nuon lanceerde Alfen op woensdag 28 juni 2017 de superbatterij van 3 megawatt bij het Prinses Alexia Windpark in Zeewolde. Het systeem wordt de komende tijd uitgebreid tot 12 megawatt waarmee dit het grootste opslagproject in Nederland wordt. Dit is het tweede project in korte tijd dat ener-gieopslag koppelt aan een windpark. In mei dit jaar realiseerde Alfen een 1 megawatt opslagsysteem ge-koppeld aan windpark Giessenwind bij Giessenburg.

Met het project bij Prinses Alexia Windpark zetten Nuon en moederbedrijf Vattenfall een belangrijke stap voorwaarts in het realiseren van hun duurzame ambitie om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Projectmanager Boudewijn Tjeertes van Nuon vertelt: “Hiermee kunnen wij duurzaam opgewekte energie eindelijk flexibel inzetten en wordt er niets meer verspild. En wij denken verder: wij maken bijvoorbeeld ook plannen om een batterij in een woonwijk te plaatsen waar veel huizen met zonnepanelen zijn. Zo kunnen de wijkbewoners hun overdag opgewekte zonne-energie ook gebruiken wanneer zij thuiskomen en ‘s nachts de auto willen opla-den. Want nu gebeurt dat nog vaak met grijze stroom, omdat het dan donker is”.

BMW batterijen
Alfen heeft haar energie-opslagsysteem voor de samenwerking met Nuon geschikt gemaakt voor BMW batterijen. Andreas Plenk, verantwoordelijk voor de wereldwijde verkoop van energieopslagsystemen bij Alfen: “Ons systeem is geschikt om met meerdere type batterijen te werken. De uitstekende samenwerking met zowel Nuon als BMW heeft het mogelijk gemaakt om dit innovatieve systeem in een korte tijd te realise-ren. Bovendien is de installatie met zijn modulaire opbouw eenvoudig op te schalen voor toekomstige uit-breidingen.”

Over Alfen
Met transformatorstations, energieopslagsystemen, laadpalen voor elektrische auto’s en een diversiteit aan andere producten en diensten, is Alfen het middelpunt en de verbindende factor in het elektriciteitsnet.
De transformatorstations van Alfen voorzien miljoenen huishoudens en bedrijven van energie en met de laadpalen worden dagelijks vele duizenden elektrische auto’s opgeladen. Het energieopslagsysteem van Alfen wordt toegepast voor onder andere load balancing, energiehandel, frequentieregeling en het realiseren van autonome elektriciteitsnetten in combinatie met zonne- of windenergie.
Met haar brede scala aan in-house ontwikkelde producten en ruime ervaring als systeemintegrator werkt Alfen aan het elektriciteitsnet van de toekomst: betrouwbaar, duurzaam en innovatief.

Fotobijschrift
Het 3 MW energie-opslagsysteem van Alfen op het Prinses Alexia Windpark in Zeewolde is uitbreidbaar naar 12 MW.

toegang-rws2

 

AcquiMedia
Brouwerstraat 2-4
3364 BE Sliedrecht

Henk van der Brugge
T 0184 - 481 040 

W www.acquimedia.nl

 

 

Copyright © 2015-2017 - OTAR
Alle rechten voorbehouden

DISCLAIMER